Γευσιγνωσία Μπύρας : 10 απλά Βήματα


Έχετε ποτέ σκεφτεί να καθίσετε και να δοκιμάσετε αρκετά είδη μπύρας, το ένα πίσω από το άλλο;; Μπορεί να είστε φανατικός λάτρης της μπύρας αλλά ξέρετε πώς να τις δοκιμάσετε για να έχετε μια σωστή κρίση. Σίγουρα όλοι μας ξέρουμε τι είδος μπύρας, ή ποια μπύρα μας αρέσει, αλλά έχετε δοκιμάσει ποτέ αρκετές μπύρες την ίδια ώρα έτσι ώστε να καταλάβετε καλύτερα την διαφορά στην γεύση τους;; Ας δούμε κάποια μυστικά που πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν να ξεκινήσετε να δοκιμάζετε τις μπύρες. Μυστικά που χρησιμοποιούν όλοι οι επαγγελματίες του είδους. Ωραίο επάγγελμα πάντως δεν βρίσκεται;;

Καταρχήν γι’ αυτό το εγχείρημα θα χρειαστούμε, αρκετά είδη μπύρας, ποτήρια και καλύτερα να μην κάνετε μόνοι σας την δοκιμή, αλλά με παρέα έτσι ώστε να μπορέσετε στο τέλος να συγκρίνετε τις απόψεις σας. Ας δούμε τώρα τα σημαντικά σημεία :

1. Ώρα Δοκιμής : Η καλύτερη ώρα για να κάνετε την δοκιμή είναι συμφώνα με τους ειδικούς μεταξύ 11:30 και 13:00 και αυτό γιατί είναι η ώρα που είμαστε σχετικά πεινασμένοι και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα την γεύση αλλά και δεν είμαστε κουρασμένοι όπως αργά το απόγευμα.

2. Ξεπλύνετε το στόμα σας με μπύρα πριν ξεκινήσετε. Ακούγετε περίεργα έτσι;; Και όμως εάν ξεκινήσετε αμέσως με την δοκιμή των μπυρών στην πρώτη η γεύση σας θα πάθει κατά κάποιο τρόπο σοκ και θα σημαδέψει τις επόμενες μπύρες που θα δοκιμάσετε αφού θα έχετε την πρώτη μπύρα στο μυαλό σας. Με το ξέπλυμα καθαρίζουμε τον ουρανίσκο μας και το σοκ της πρώτης δοκιμής είναι μικρότερο.

3. Θερμοκρασία : Διατηρήστε τις μπύρες στην ίδια θερμοκρασία. Ιδανικότερη μεταξύ 10 και 15 βαθμών κελσίου.

4. Ποτήρια : Θα πρέπει όλα τα ποτήρια να είναι τα ίδια και από το ίδιο υλικό. Επίσης θα πρέπει να είναι πλυμένα και στεγνωμένα στον αέρα. Κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται όσο αφορά την γεύση από την εικόνα της μπύρας, έτσι και χρησιμοποιούν αδιαφανή ποτήρια.

5. Φωτισμός : Η μπύρα φαίνετε καλύτερα στο φυσικό φως. Βεβαιωθείτε ότι αυτό που βλέπετε δεν επηρεάζει την γεύση σας.

6. Γυρτέ στο Ποτήρι : Πολύ σημαντικός επίσης ο τρόπος που θα ρίξουμε την μπύρα στο ποτήρι. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σε κάθε περίπτωση τον ίδιο τρόπο για να βάλετε την μπύρα στο ποτήρι.

7. Μυρωδιά Μπύρας : Η μυρωδιά θα σας πει ότι ακριβώς και η γεύση. Μυρίστε την μπύρα το συντομότερο μετά το άδειασμα στο ποτήρι, κλείστε τα ματιά για πιο δυνατή όσφρηση. Κάντε το σε όλες τις μπύρες με τον ίδιο τρόπο. Αξιολογήστε και την μυρωδιά της μπύρας. Όσο καλή και να είναι η γεύση σίγουρα και η μυρωδιά έχει σημαντικό ρόλο να παίξει.

8. Γευσιγνωσία : Τώρα είμαστε στο κύριος μέρος! Πάρτε μία μικρή γουλιά, κρατήστε την για μερικά δευτερόλεπτα στο στόμα σας και μετά μπορείτε να την καταπιείτε. Δεν φτύνουμε την μπύρα όπως κάνουν κάποιες φορές οι γευσιγνώστες κρασιών. Αξιολογήστε την μπύρα για την γλυκάδα της, την πικρότητα και το πώς την αισθάνεστε στο στόμα σας.

9. Παύση : Κάντε μια μικρή παύση ανάμεσα στα διάφορα είδη μπύρας που θα δοκιμάσετε. Δεκαπέντε δευτερόλεπτα είναι ένας πολύ καλός χρόνος ανάμεσα στις δοκιμές. Μην φάτε οτιδήποτε και μην ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.

10. Απόφαση : Τώρα αποφασίστε ποια μπύρα σας άρεσε περισσότερο. Μην εκπλαγείτε εάν ανάμεσα στους «συναδέλφους» σας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αφού τα γούστα είναι πάντα διαφορετικά από άτομο σε άτομο.

Στην Υγειά σας! Εάν το δοκιμάσετε μην διστάσετε να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας.


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

panta to i3era oti ipirxe mia vathia mistiki diadikasia giro apo auto to thema !!
osoi mas legate toso kairo oti apla mpekrouliazoume....IN YOUR FACE!!!
:)

Δημοσίευση σχολίου 

Beer CY - All about Beer at Cyprus - Όλα για την Μπύρα στην Κύπρο Copyright © 2010


All rights reserved