Συστατικά Μπύρας : Βύνη


Συνέχεια θα κάνουμε σήμερα με τα συστατικά της μπύρας. Σήμερα θα δούμε τι είναι η Βύνη Κριθαριού και ποιες οι ιδιότητες της στην μπύρα. Η βύνη είναι το κυριότερο συστατικό της μπύρας και παρασκευάζετε από πηγές αμύλου ως επί των πλείστον από κριθάρι αλλα και σε κάποιες περιπτώσεις σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι κτλ. 

 Για να παράξουμε την βύνη προηγείται η διαδικασία βυνοποίησης κατά την οποία το αδιάλυτο άμυλο θα μετατραπεί μερικώς σε απλούστερα διαλυτά ζάχαρα, θα μειωθούν οι συνθετικές του πρωτεΐνες οι οποίες θα μετατραπούν σε πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους και αμινοξέα ενώ παράγονται θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της μαγιάς και των ενζύμων. Η βύνη αποτελείται κυρίως από άμυλο 60-65%, υδατάνθρακες 7-10%,πρωτεινες 9-12%, καθώς και από μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, πολυφαινόλες, κυτταρίνη και άλλους πολυσακχαρίτες. 

 Η σύνθεση του κριθαριού και συγκεκριμένα η πρωτεϊνική του σύνθεση είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την τελική ποιότητα της βύνης, η οποία θα επηρεάσει στην συνέχεια σε μεγάλο βαθμό τη γεύση, το άρωμα, το σώμα και το χρώμα της μπύρας. Υπάρχουν 8 ποικιλίες βύνης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενώ για να παραχθούν 100 λίτρα μπύρας χρειάζονται 15 – 17 κιλά βύνης.

Κάθε μπύρα αποκτά το χρώμα της κατά την διαδικασία της παρασκευής της βύνης, για παράδειγμα η μπύρα Guinness είναι αποτέλεσμα της καβουρδισμένης βύνης κριθαριού. 

 Σε επόμενο άρθρο μας θα δούμε τα υπόλοιπα συστατικά της μπύρας, το νερό και την μαγιά ενώ θα δούμε και την διαδικασία ζυθοποίησης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου 

Beer CY - All about Beer at Cyprus - Όλα για την Μπύρα στην Κύπρο Copyright © 2010


All rights reserved