Η μπύρα στη μαγειρική


Θα έχετε δει ήδη στην σελίδα μας κάποιες συνταγές που ένα από τα συστατικά τους να είναι η μπύρα και θα ακολουθήσουν και άλλα κατά τακτά χρονικά διαστήματα.  Σήμερα όμως θα δούμε την μπύρα στην μαγείρικη σε μία γενικότερη άποψη.  Το άρθρο δεν είναι δικό μας αφού δεν είμαστε και οι πιο ειδικοί με την μαγείρικη.  Το άρθρο ανήκει στον γνωστό Έλληνα Σεφ Βαγγέλη Δρίσκα. Ας το απολαύσουμε. 



Μπύρα και μαγειρική λοιπόν ....
Την απολαμβάνουμε παγωμένη και είναι για πολλούς το τέλειο συνοδευτικό ποτό στο γεύμα μας. Η μπύρα όμως είναι ένα εξαιρετικό υλικό για να μαγειρέψει κανείς. Μπορεί να μεταμορφώσει ένα κοινό πιάτο, να προσθέσει μία σπιρτάδα στις σάλτσες, να δώσει σώμα σε ένα μαγειρευτό φαγητό, να του δώσει δηλαδή πιο μεστή γεύση. Μπορούμε να μαρινάρουμε σ’ αυτή κρέας (χοιρινό ή μοσχαράκι), να μαγειρέψουμε με μπύρα θαλασσινά (οστρακοειδή), να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε χυλό για τηγανητά λαχανικά ή μπακαλιάρο, για ψωμί, κέικ, κρέπες, ζύμες ακόμη και παγωτό.

Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε μαγειρεύοντας με μπύρα:

Πρώτα απ’ όλα χρησιμοποιήστε μία μπύρα που σας αρέσει να πίνετε. Η γεύση της μπύρας, μένει και μετά το μαγείρεμα οπότε διαλέξτε ανάλογα αν θέλετε το φαγητό σας να έχει ελαφριά, φρουτώδη, δυνατή ή πικρή γεύση. 


Αν μαγειρεύετε με μία ελαφριά μπίρα, χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε την για λίγη ώρα έτσι ώστε να μη χάσει τα αρώματά της. Αν θέλετε όμως μία δυνατή, έντονη γεύση μπίρας, ξεκινήστε το μαγείρεμα με μία σκούρα ή μαύρη μπύρα. 


Η μπύρα είναι από την φύση της πικρή. Γι’ αυτό προτιμήστε γλυκά λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδια, καλαμπόκι για να ισορροπήσουν την γεύση. 


Το φαγητό πρέπει να σιγοβράζει χωρίς να κοχλάζει για να μη πικρίσει από την μπίρα. 


Αν θέλετε να απαλύνετε την γεύση της πριν την μαγειρέψετε, βάλτε την σε σιγανή φωτιά και αφήστε την μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Κατεβάζετε από την φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και είναι πλέον έτοιμη για να την χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μαρινάδες ή να μαγειρέψετε με αυτήν. (Όχι όμως και να κάνετε χυλό για τηγάνισμα ή να την προσθέσετε σε κέικ).

Μερικές ιδέες για να χρησιμοποιήσετε την μπύρα στην μαγειρική:

Μουσκέψτε ξερά φρούτα σε μπίρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα χρησιμοποιείτε στη συνέχεια ολόκληρα ή ψιλοκομμένα για να κάνετε σάλτσες φρούτων, για να τα βάλετε σε γέμιση για κρέας ή να τα προσθέσετε σε κέικ ή σε οποιαδήποτε άλλο γλυκό που έχει μουσκεμένα ξερά φρούτα στην συνταγή του. 


Ετοιμάστε μαρινάδα με μπύρα για χοιρινό ή κοτόπουλο. Η μπύρα μαλακώνει το κρέας και ενισχύει την γεύση του. Ταιριάζει πολύ με κυνήγι και ειδικότερα με αγριογούρουνο. 


Φτιάξτε χυλό μπύρας για τηγανητά λαχανικά ή ψάρια : Σε ένα μπολ βάλτε 2 φλιτζάνια μπύρα, 1 φλιτζάνι αλεύρι, ¾ του φλιτζανιού κορν φλάουρ και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθούν οι σβόλοι. Βάζετε τον χυλό στο ψυγείο για 30 λεπτά και στη συνέχεια βουτάτε λαχανικά ή ψάρι (μπακαλιάρο ή μικρά ψάρια) και τα τηγανίζετε. 


Η μπύρα κάνει την κρούστα τραγανή, αέρινη και πιο νόστιμη από την κλασσική συνταγή με νερό ή σόδα. 


Μαγειρέψτε θαλλασινά με μπύρα. Αχνίστε μύδια ή γαρίδες με λίγη μπύρα ή κάντε ένα ψάρι στον ατμό, αντικαθιστώνταας το νερό που βράζει με μπύρα. 


Προσθέστε μπύρα σε σάλτσες με τυριά. Ρίξτε μερικές σταγόνες μπύρας για να σπάσετε την λιπαρότητα και να δροσίσετε την γεύση της σάλτσας. 


Ζυμώστε ψωμί αντικαθιστώντας το νερό της συνταγής με μπύρα. Η μπύρα θα δώσει υγρασία στο ψωμί και θα το κάνει πιο νόστιμο. 


Για πιο αφράτα μπιφτέκια μουσκέψτε το ψωμί που θα προσθέσετε στον κιμά σε μπύρα. 


Τολμήστε να χρησιμοποιήσετε μπύρα στην ζαχαροπλαστική. Η μαγιά της κάνει τις ζύμες πιο αέρινες και τραγανές. 


Η μπύρα ταιριάζει με την σοκολάτα ή τις λεμονάτες γεύσεις. Αντικαταστείστε λοιπόν σε brownies ή κέικ λεμονιού ένα μέρος από τα υγρά υλικά της συνταγής (νερό, γάλα, γιαούρτι) με μπύρα.

Μαρινάδες με μπύρα

Για κρέας κατσαρόλας ή φούρνου:
3 φλιτζάνια μπύρα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουτ. της σούπας ξίδι
1 κουτ. του γλυκού θυμάρι
1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα ή μπούκοβο
1 κουτ. της σούπας πικάντικη μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για κρέας στη σχάρα:
3 φλιτζάνια μπύρα
¼ του φλιτζανιού σόγια σος
2 κουτ. της σούπας τριμμένο τζίντζερ
4 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
¼ του φλιτζανιού χυμό λεμονιού
1 κουτ. του γλυκού ρίγανη ή θυμάρι

Για θαλασσινά:
2 φλιτζάνια μπύρα
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
2 κουτ. του γλυκού σόγια σος
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
¼ κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μία χούφτα φρέσκο θυμάρι

---------------
Πηγή:driskas.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



 

Beer CY - All about Beer at Cyprus - Όλα για την Μπύρα στην Κύπρο Copyright © 2010


All rights reserved