Το σωστό σερβίρισμα της μπύρας και ο αφρός


Είχατε ποτέ το δίλημμα αν θα πιείτε την μπύρα σας με αφρό ή χωρίς ;; Σας φαίνετε απλό;; Και όμως ο αφρός στην μπύρα έχει την δική του μεγάλη σημασία και δεν είναι σε καμία περίπτωση διακοσμητικός. Όπως και ο τρόπος που θα βάλετε την μπύρα από το μπουκάλι στο ποτήρι. 

Καταρχήν ο ρόλος του αφρού είναι να προστατεύει την μπύρα από την επαφή της με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η επαφή αυτή θα έχει αποτέλεσμα την αλλοίωση των γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών της μπύρας. 

Τώρα από την άλλη και ο αφρός πρέπει να είναι με μέτρο. Μην σερβίρεται ποτέ την μπύρα κρατώντας το μπουκάλι ή το τενεκεδάκι πολύ ψηλά από το ποτήρι. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφονται όλα και κυρίως τα αρώματα της μπύρας που είναι πολύ ευαίσθητα και είναι διακριτά για μικρό χρονικό διάστημα μετά το σερβίρισμα.

Κάποια από αυτά είναι της βύνης και του λυκίσκου, των δημητριακών και του χορταριού, ξύλου, καραμέλας καμένης ζάχαρης και του καβουρδισμένου φουντουκιού. Αυτά είναι μόνο είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα αρώματα που θα συναντήσετε στις μπύρες και δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι αντιληπτά λόγω ακριβώς του λανθασμένου σερβιρίσματος της. 

Σωστή Διαδικασία 
Πριν ανοίξετε το μπουκάλι, σηκώστε το στο φως και δείτε αν γύρω στο λαιμό του σχηματίζονται μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Αν ναι, σημαίνει ότι έχει πρόσφατα ταρακουνηθεί και πρέπει να περιμένετε να ησυχάσει. 

Κρατήστε το ποτήρι γυρτό στις 45° κι αρχίστε να σερβίρετε τη μπύρα χύνοντάς τη στα τοιχώματα του ποτηριού. Σταδιακά αρχίζετε να σηκώνετε το ποτήρι και περίπου από τη μέση και μετά, ρίχνετε πιο ζωηρά τη μπύρα προκειμένου να σχηματιστεί ένας ωραίος αφρός. 

Τα χαρακτηριστικά του αφρού είναι το υπόλευκο χρώμα (ανάλογα με το χρώμα της μπύρας), η πυκνότητα, η κρεμώδης ή αφρώδης υφή (πάλι ανάλογα με τη μπύρα), η διάρκειά του. Για να διαπιστώσετε όλα αυτά μετά το σερβίρισμα περιμένετε ένα λεπτό. Σε μια καλής ποιότητας μπύρα, ο αφρός θα έχει μειωθεί το πολύ κατά το ήμισυ. Μέχρι δε να αδειάσει το ποτήρι, πρέπει στα τοιχώματα να μένουν κάθετα ίχνη του. 

Πηγές : allaboutbeer.com / beer-pedia.com / mademan.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου 

Beer CY - All about Beer at Cyprus - Όλα για την Μπύρα στην Κύπρο Copyright © 2010


All rights reserved