Μπύρα Βεργίνα


Χώρα Προέλευσης :Ελλάδα

Τύπος : Premium Lager 

Χρώμα : Ξανθό 

Αλκοόλ : 5,00% 

Μπύρα Βεργίνα, πρόκειται για μία αμιγώς Ελληνική μπύρα η οποία έκανε την εμφάνιση της στην Ελληνική αγορά προς τα τέλη της δεκαετίας του 90 (1998) και μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αφού οι εισαγόμενες μπύρες Amstel και Heineken είχαν μονοπωλήσει πλέον την Ελληνική Αγορά.

Έτσι τον Φεβρουάριο του 1998 μια νέα ζυθοβιομηχανία θα γεννιόταν, η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.» η οποία θα ξεκινούσε την παραγωγή της μπύρας με το όνομα Βεργίνα. Η ζυθοποιία βρισκόταν στην περιοχή της Ροδόπης όπου συμφώνα με την παράδοση παρείχθει για πρώτη φορά μπύρα κατά τους αρχαίους χρόνους. Ως όνομα της νέας αυθεντικής Ελληνικής μπύρας επιλέχθηκε κάτι που θα παρέπεμπε στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Έτσι επιλέχτηκε τελικά το Βεργίνα όπου ως γνωστό είναι η τοποθεσία που βρέθηκε ο τάφος του Φιλιππού ΙΙ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σήμερα πλέον η ζυθοποιία εδρεύει στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής λόγω της άριστης ποιότητας του νερού που έχει η περιοχή και που παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ποιότητα της μπύρας που θα παραχθεί. Η μπύρα «Βεργίνα» θεωρείτε από τις ανερχόμενες δυνάμεις της αγοράς, αφού βασισμένη στην ποιότητα, τη συνεχή ανανέωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού της, την επάνδρωση με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, την χρησιμοποίηση άριστης πρώτης ύλης, την περιβαντολογική ευαισθησία, την εφαρμογή διεθνών προτύπων ποιότητας (ISO 9001:2000 και HACCP) και την αποφασιστικότητα του ιδρυτή της Δημήτρη Πολιτόπουλου να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της ελληνικής αγοράς κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Όπως εκμυστηρεύτηκε πέρσι σε συνέντευξή του στο Capital ο Δημήτρης Πολιτόπουλος «Συναντήσαμε τεράστιες δυσκολίες, σαν απροσπέλαστους τοίχους που υψώνονταν μπροστά μας. Διανομείς της ‘κρύας’ αγοράς, δεν διένειμαν την μπύρα Βεργίνα γιατί όπως μας έλεγαν τους το είχε απαγορεύσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Αναγκαστήκαμε να γίνουμε «εφευρέτες» στο μάρκετινγκ για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε!»

Και συνεχίζει: «Η Βουλγαρία έχει δεκαοκτώ δικές της μπύρες, η Αλβανία έχει τέσσερις, το Μεξικό 500, η ΗΠΑ 3000, η Αγγλία 800, η Γερμανία 1400, η Ζιμπάμπουε έχει δικιά της μπύρα, η Παλαιστίνη, η Τουρκία. Έχουμε φήμη, έχουμε 3500 ετικέτες κρασιού, 500 σήματα ούζου, δεν είχαμε όμως μπύρα ίσως γιατί κανείς δεν το σκέφθηκε ή ήταν τόσο στρεβλό το περιβάλλον γύρω από αυτήν που απέτρεπε οποιονδήποτε σκεφτόταν να το δημιουργήσει. Άρα προφανώς γνωρίζαμε ότι θα ήταν δύσκολο εγχείρημα αλλά κάποιος έπρεπε να αναλάβει να τα κάνει. Δεν νοείται έθνος χωρίς να έχει δική του μπύρα. Ειδικά αυτό που την εφηύρε!»

Η μπύρα Βεργίνα ανήκει στην κατηγορία Premium Lager. Tα συστατικά της είναι βύνη ξανθιά και βύνη καραμελέ, λυκίσκος και αρωματικός λυκίσκος Tettnanger, μαγιά και νερό. Είναι ένα προϊόν κλασσικής ζυμώσεως (10C) και χαρακτηρίζεται από τη φρέσκια, πλούσια γεύση της. Η αρμονική συνύπαρξη βύνης και λυκίσκου χαρακτηρίζει το άρωμά της. Διατίθεται σε μπουκάλι των 330 ml & 500 ml, σε κουτάκι των 330 ml & 500 ml, καθώς και σε βαρέλι των 30 L & 50 L.

Κυκλοφορεί και σε άλλα είδη όπως η Βεργίνα Κόκκινη και η Βεργίνα Weiss για τις οποίες θα δούμε κάποιες περισσότερες πληροφορίες σε επόμενο άρθρο.

Πηγές : x-hellenica.gr και verginabeer.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου 

Beer CY - All about Beer at Cyprus - Όλα για την Μπύρα στην Κύπρο Copyright © 2010


All rights reserved