Μπύρες τύπου Lager


Οι μπύρες τύπου Lager είναι οι πιο διαδεδομένες μπύρες παγκοσμίως και συνηθως είναι μπύρες μαζικής παραγωγής και ευρείας κατανάλωσης. Η λέξη Lager στα Γερμανικά σημαίνει αποθήκη (storage) και κάπου εκεί βρίσκεται και ο ορισμός της. Μπύρα Lager σαν ένα πρώτο ορισμό μπορούμε να πούμε ότι εννοούμε τις μπύρες που αποθηκεύονται για τουλάχιστο 3 εβδομάδες πριν σερβιριστούν, συχνά σε χαμηλές θερμοκρασίες (6-12 °C) . Η μαγιά τους, κατά τη ζύμωση, υφίσταται καθίζηση στο βυθό του μούστου για αυτό και αποκαλούνται στα ελληνικά βυθοζύμωτες ή μπύρες βυθοζύμης ενώ η διαδικασία της μεταζύμωσης διαρκεί μερικούς μήνες. 

Υπάρχουν διάφορα είδη Lager μπύρας όπως η Pilsner, η Export και η Marzen. Η πιο διαδεδομένη μορφή Lager μπύρας είναι η Pale Lager. 

Η μπύρα τύπου LAGER παρασκευάσθηκε πρώτα στη Βαυαρία κατά τον 15ο αιώνα. Λόγω της ανάγκης για αποθήκευση για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε χαμηλή θερμοκρασία, η παραγωγή μπύρας γινόταν μόνο τον χειμώνα που υπήρχαν και χαμηλές θερμοκρασίες και αποθέματα φυσικού πάγου, αφού τότε δεν υπήρχε δυνατότητα βιομηχανικής ψύξης. 

Η μπύρα lager που παραγόταν σε ψυχρές περιοχές όπως το Δουβλίνο, Λονδίνο, Μόναχο, κ.λ.π. και ήταν σκουρόχρωμη για δύο λόγους. Ο ένας ήταν η υψηλή αλκαλικότητα του νερού των περιοχών αυτών και ο άλλος ,στο ότι την τότε εποχή, δεν υπήρχαν τα τεχνικά μέσα για παραγωγή βύνης με χαμηλό χρώμα και καλό άρωμα. Αργότερα περί το 1850 με την εξέλιξη της μικροβιολογίας και την ανακάλυψη του ρόλου της μαγιάς στην ζύμωση, καθώς και την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής ψύξεως από τους Αμερικανούς, έγινε δυνατή η παραγωγή μπύρας lager σε ευρεία κλίμακα και όλο τον χρόνο σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Σήμερα οι μπύρες Lager είναι κυρίως ανοιχτόχρωμες έως καστανές με χαμηλή και απαλή πικράδα, χωρίς έντονο αρωματικό χαρακτήρα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου 

Beer CY - All about Beer at Cyprus - Όλα για την Μπύρα στην Κύπρο Copyright © 2010


All rights reserved